Kuala Lumpur

Kuala Lumpur je hlavní, největší a velice moderní město exotického asijského státu Malajsie a zároveň jednou ze tří malajsijských spolkových provincií. Ve městě žije více jak 3,5 milionů obyvatel.

|

Výraz Kuala v překladu z malajštiny znamená soutok. Slovo Lumpur by se dalo přeložit jako kalný nebo bahnitý. Kuala Lumpur, jak již z názvu vyplývá se tedy nachází na soutoku řek Gombasek a Kleng.


Dějiny a historie města Kuala Lumpur jsou poměrně nedávné. Královský palác, který se nachází v tomto asijském městě byl původně od roku 1928 domem čínského obchodníka. V roce 1957 došlo v Malajsii k vyhlášení nezávisloti a dnešní Královský palác byl odkoupen a po té stal sídlem Malajského panovníka. Malajsie volí každých pět let nového krále, který je vybírán z devíti Malajských sultánů.

Kuala Lumpur proslavili slavné a do nedávna(do roku 2004) nejvyšší budovy na světě, mrakodrapy Petronas Twin Towers. Nejvyšší stavbou na světě by se měl stát, se svými skoro 1000 metry výšky zatím nedostavěný mrakodrap Bionic Tower v Čínské Šanghaji. Hlavním městem a zároveň novou provincií by se mělo stát právě budované město Putrajaya. Další světový unikát se nachází na náměstí Merdeka(Náměstí svobody), kde stojí se svými 100 metry nejvyšší vlajkový stožár na zeměkouli.